Det går att söta genom sötningsmedel på något nyttigare vis än genom socker
Det är många som inte kan tänka sig livet förutan.
Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Ett sötningsmedel som är populärt är sackarin som man kan använda med gott samvete.
Dock sackarin är definitivt inte det enda eller ens det bästa alternativet för normalt socker.
För mer än hundar år sedan började man använda sackarin som sötningsmedel mest i kaffe och te Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.
Det är också därför som sackarinet ofta användas av diabetiker. Sackarinets sötningseffekt på cirka 500 ggr mer är socker, är smått otrolig men tyvärr finns det en bismak av metall som inte uppskattas av alla.
Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.
Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. Sukralos rena sockersmak kommer sig av att det är framställt av socker. Ytterligare ett sötningsmedel är Cyklamat som dock är svagare än Sukralos.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.
Ett mycket känt sötningsmedel är Aspartam som byggs upp av två olika aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Du hittar Aspartam i många produkter som marknadsförs för viktminskning och det bryts ned till fenylanin vid användning.
Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.
Men det finns dessutom en del medel som är totalt naturliga och som blivit otroligt mycket omtyckta
Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.
Många användare av olika sötningsmedel blev glada när Stevia – eller sötflockel som det också kallas – introducerades på öppna marknaden.
Stevia finns som sötströ och är mycket nyttigare att använda än vanligt strösocker. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.
Sötar du med Stevia kanske du märker en lätt bismak av lakrits. Tillverkare av Stevia sötmedel har försökt att blanda i annat för att dölja bismaken, men det har inte lyckats så bra.
Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Det både ser ut som och smakar som socker. Kommer på hedrande 2:a plats i smak efter Sukralos.
Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.
Articifiella sötningsmedel måste du stoppa i dig enorma mängder av innan det anses vara skadligt.
När och om du inte gillar Stevia och de andra naturliga alernativen så finns alltid sackarin och Sukralos som kända preparat. Eftersom smakupplevelse är helt individuell är det din egen som ska avgöra vilken som blir din favorit.